Κυριακή 8 Ιουλίου 2007

Η Γεφυρούλα...

Οπως προαναφερθηκε, η προβλητα αυτη ειναι ουσιαστικα ενα δικτυο σκουριασμενων, επικινδυνων δοκων μεταξυ στεριας και θαλασσας. Αυτη η γεωμετρια τους ερχεται σε πληρη αντιθεση με την αμορφια του νερου. Τα σιδερα ακομα και χαλασμενα δειχνουν δυνατα, ανεπηρεαστα και κυριως σταθερα ενω το νερο απο τη φυση του ειναι απιαστο, ασταθες και τοσο ευαλωτο στις αλλαγες που του επιβαλλουν. Απο μια αλλη οπτικη γωνια ομως, το νερο ειναι ζωντανο, κινειται, ανανεωνεται και εχει της δυνατοτητα να μεταλασσεται, αντιθετα με την στατικη ανθρωπινη κατασκευη που εχει αφεθει στην μοιρα της. Αλλωστε αν μελετησουμε την σχεση τους λιγο πιο προσεκτικα, θα παρατηρησουμε οτι τελικα η αναλογια δυναμης δεν ειναι η προφανης. Το νερο ακουμπωντας απλα το σιδερενιο δικτυο του επιφερει ανεπανορθωτες καταστροφες και το ιδιο συνεχιζει ακαθεκτο την πορεια του.
Ενας ενδιαφερον παραλληλισμος γινεται με την δικτυωση των δυο στοιχειων. Ειναι αδιαμφισβητητο οτι στην προβλητα, το νερο και οι δοκοι δικτυωνονται μεταξυ τους σε μια ανταγωνιστικη σχεση επιβιωσης οπου ο ανθρωπος προσπαθει να επιβληθει(ματαια?) στη φυση. Επισης φαινεται ξεκαθαρα η γεωμετρικη δικτυωση των δοκων απο φωτογραφιες που παρατιθενται. Αλλα και το νερο χρησιμοποιει δικα του δικτυα απειρως πιο εκτεταμενα απο τα προηγουμενα.Ενα απλο πλοιαριο που προσεγγισε την προβλητα εικοσι φορες εκανε εικοσι διαφορετικες διαδρομες καθως μια θαλασσια διαδρομη δεν μπορει ποτε να επαναληφθει. Αν φανταστουμε λοιπον εναν χαρτη με σημειωμενες τις υδατινες διαδρομες τοτε εχουμε μια αμεση συγκριση με τις αλλες δικτυωσεις.

Ο χωρος μας ειναι αρκετα περιορισμενος ως εκ τουτου προτιμησαμε να τον κατοικησουμε και λιγοτερο να τον ερευνησουμε με την κλασσικη εννοια της εξερευνησης του χωρου. Περασαμε ωρες σε διαφορετικες ωρες τις μερας βιωνοντας καθε φορα μια διαφορετικη οπτικη του χωρου.Η παραμονη μας εκει μας εκανε να παρατηρησουμε στοιχεια κυριως ηχητικα που αν και δεν ειναι ασυνηθιστα δεν παυουν να ειναι ενδιαφεροντα ποσο μαλλον σε συνδυασμο με την εικονα του χωρου.Το ηχητικο αποτελεσμα ηταν ενας συνδυασμος κυματων, αερα και σπανιοτερα φωνων. Η αισθηση αυτη ηταν πολυ δυνατη καθως ο χωρος μας κατω απο την γεφυρα λειτουργησε ως κυματοθραυστης, αρα κυριαρχουσε οχι μονο η ενταση του ηχου αλλα και η υπαρξη του νερου που απροειδοποιητα εκανε αισθητη την παρουσια του βρεχοντας μας και αλλαζοντας ριζικα την θερμοκρασια μας. Φυσικα ηταν ευπροσδεκτη εκπληξη καθε φορα μιας και η ζεστη ηταν αφορητη...
Η πρωτοτυπια της επιλογης του χωρου δεν αφορα μονο τις καταστασεις που λαμβανουν χωρα εκει αλλα και την μοναδικοτητα του ιδιου του χωρου.Η γεφυρα- στην ουσια η προβλητα- εχει την ιδιοτητα να δημιουργει συνειρμους μεταφορων, διελευσεων και ενωσεων. Αποτελει μειζον στοιχειο του ευρυτερου τοπιου καθως ενωνει την στερια με την θαλασσα με τη βοηθεια της ανθρωπινης παρεμβασης. Ειναι μεσο μεταφορας, μιας και αυτος ειναι ο λογος υπαρξης της.
Αλληγορικα σκεπτομενοι, μια γεφυρα ενωνει διαδρομες, καταστασεις και υπαρξεις αλλα παραλληλα τις διαχωριζει ξεκαθαρα με απολυτο τροπο. Η γεφυρα ενωνει δυο προορισμους αλλα βαθυτερα τονιζει την αδυναμια συνδεσης των δυο σημειων χωρις εξωτερικη βοηθεια...
.
.
.
Παρακατω παρατιθεται μια συνεντευξη ενος "κατοικου" του χωρου, του μοναδικου ανθρωπου που συναντησαμε τυχαια στη γεφυρα και μας εδωσε πληροφοριες για τον χωρο καθως επισης εξεφρασε και την αποψη του για τον χωρο.
-Θέλετε να μου πείτε για τα πρακτικά το όνομά σας και το επάγγελμά σας;
-Λυκουρέσης Ιωάννης, ηλεκτρονικός
-Και γιατί βρίσκεστε στο χώρο;
-Για να γεμίσω κάποια κενά…
-Ψαρεύετε απ’ ότι βλέπω…
-Ναι, ναι. Όχι για το ψάρι.
-Α, αυτή είναι μια ερώτηση που θα σας κάνω παρακάτω, για το ψάρι ή όχι…! Πως και διαλέξατε αυτό το χώρο; Τόσοι χώροι υπάρχουν…
-Είναι κοντά, εδώ κοντά μένω και καθότι δεν υπάρχει μεταφορικό η πιο γρήγορη εναλλακτική λύση για να ξεφύγει κάποιος από τα προβλήματα της καθημερινότητας και το άγχος και τα σχετικά είναι οι κοντινές αποστάσεις.
-Η γνώμη σας εδώ για το χώρο, για τη γεφυρούλα αυτή;
-Χάλια!
-Χάλια;!
-Ε ναι, αυτή είναι η γνώμη μου! Αν θέλετε να φτιάξετε ένα θέμα εφόσον υπάρχει το αόριστο της επιλογής να φτιάξετε για τη μόλυνση της θάλασσας.
-Όχι κάνουμε περισσότερο για τόπους, για συγκεκριμένους χώρους…
-Ωραία… σαν χώρος και σαν τόπος η παρέμβαση του ανθρώπου σε αυτόν τον τόπο.
-Εμένα προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ ο χώρος, γι’ αυτό μου κάνει εντύπωση.
-Υπάρχουν και καλύτερα μέρη…
-Από εικαστικής άποψης έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
-Δεν ξέρω, Λευκάδα έχετε πάει καθόλου; Αν θέλετε από εικαστικής έτσι άποψης να πάτε στο Ακρωτήρι. Είναι πολύ άγρια… τα τοπία εκεί.
-Θυμάστε το χώρο όταν χρησιμοποιούταν για τα χαλίκια που μου λέγατε;
-Ναι, ναι…
-Θέλετε να μου ξαναπείτε για ποιο λόγο ακριβώς φτιάχτηκε;
-Επειδή υπάρχει αυτή η πρόσβαση από τη στεριά ούτως ώστε να τροφοδοτούνται τα διάφορα πλοιάρια για να γεμίζουν κάποια υλικά για να προχωρήσει το έργο.
-Ωραία… Άρα ήταν μία παροδική κατασκευή.
-Ναι.
-Ωραία. Και τώρα πώς χρησιμοποιείται;
-Αυτό δεν το ξέρω… Προφανώς χρησιμοποιείται από τύπους σαν και μένα! Τον έχουν εγκαταλείψει αυτόν το χώρο.
-Δηλαδή για το λόγο για τον οποίο χτίστηκε δεν χρησιμοποιείται… Φαίνεται ότι έχει εγκαταλειφθεί είναι η αλήθεια. Τι πιστεύετε ότι θα γίνει με αυτό το χώρο; Θα τον καταστρέψουν ή θα τον αφήσουν έτσι; Ή θα τον ξαναφτιάξουν;
-Είναι στη νοοτροπία του Έλληνα ό,τι ξεκινά να το παρατά. Άρα το αποτέλεσμα είναι…
-Θα τον παρατήσουν. Και τι πιστεύετε ότι θα μπορούσε να γίνει για να γίνει αυτός εδώ ο χώρος καλύτερος; Είτε από αισθητικής άποψης είτε από χρηστικής;
-Εγώ θα το πάω αλλού πάλι. Όλα αυτά εξαρτώνται από τον άνθρωπο. Το θέμα είναι ποιοι είναι αυτοί που μας κυβερνούν και ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν κάποια κονδύλια για να φτιάξουν κάτι ούτως ώστε εμείς να το χαιρόμαστε καλύτερα. Άρα δεν πρόκειται κάτι να γίνει. Εδώ ας πούμε θα μπορούσαν να το φτιάξουν όπως είχαν φτιάξει το φάρο αλλά αυτό υποτίθεται είναι στα μελλοντικά σχέδια, μόλις ολοκληρωθεί όλο το λιμάνι γιατί όλο αυτό θα μπαζωθεί, αυτό δε θα υπάρχει πλέον…
-Άρα αυτό θα καταστραφεί κάποια στιγμή.
-Ναι, κάποια στιγμή θα καταστραφεί.
-Κρίμα… Έστω ότι αυτό διατηρούταν σαν κτίσμα, σαν κατασκευή, πιστεύετε ότι θα μπορούσε να διατηρηθεί για αισθητικούς ή για χρηστικούς λόγους; Θα μπορούσαν να το ξαναφτιάξουν να χρησιμοποιείται;
-Όχι, γιατί αν δεν ολοκληρωθεί το έργο δεν υπάρχει κανένας λόγος ύπαρξης.
-Δεν θα μπορούσε να γίνει κάτι σαν μόλος εδώ;
-Μα έτσι και αλλιώς θα γίνει λιμάνι.
-Άρα θα έχει χώρους, έχετε δίκιο. Η θάλασσα είναι μολυσμένη εδώ;
-Εδώ πάμε σε ένα άλλο κεφάλαιο. Εδώ πάμε στο κεφάλαιο κατάχρησης του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο και μπορώ να δώσω και ονόματα…!
-Όχι δεν κάνουμε εδώ καταγγελίες, δεν είναι στο άμεσο θέμα μας!!
-Και τι ψάρια ψαρεύετε εδώ;
-Κυνηγιάρικα… Αυτά ψαρεύω εγώ, αυτά που κυνηγούν τα μικρά.
-Αυτά τρώγονται;
-Τα κυνηγιάρικα ναι.
-Είναι υγιεινά;
-Ναι, δεν ζουν σε στάσιμα νερά.
-Ωραία, άρα τα ψάρια τα τρώτε όταν ψαρεύετε από εδώ;
-Ναι.
-Άρα είναι για προσωπική σας χρήση.
-Ναι… Αλλά τον τελευταίο χρόνο είμαι της νοοτροπίας του catch and release, δηλαδή πιάνω και αφήνω.
-Μάλιστα… Και ο σκοπός του ψαρέματός σας απ’ ότι κατάλαβα είναι καθαρά χαλαρωτικός.
-Ναι, και ας πούμε έχει και τεχνικά θέματα, εξάσκηση σε κάποιες τεχνικές.
-Α, δηλαδή το έχετε σαν χόμπι, κανονικά.
-Ναι κανονικά.
-Αλλά δε σας ενδιαφέρει και τόσο το ψάρι αυτό καθεαυτό.
-Όχι, αν και ασχολούμαι και με το ψαροντούφεκο, γενικά με το άθλημα!
-Και με ψαροντούφεκο! Μάλιστα, πολύ ενδιαφέρον… Ωραία, αυτά νομίζω, ευχαριστούμε πολύ…!

1 σχόλιο:

villykarra είπε...

Την πιστέψατε δημοσιόγραφοι!!! Κατς εντ ριλιες.